Decking din lemn termotratat

16.12.2022
De :S G
Vizualizări: 1558
Ce este lemnul termotratat?
Instalăm și montăm terase și pardoseli din lemn termotratat de soiuri tari frasin și soi moale pin
 
 
1. Lemn termotratat. Procesul tehnologic
Cum se produce un lemn termotratat? Se obține prin introducerea în cuptoare a lemnului la temperaturi ridicate în prezența aburului. Tratamentul este 100% ecologic, nu se folosesc nici un fel de substanțe chimice și are loc în trei faze:
  • creșterea treptată a temperaturii și uscarea lemnului în cuptor. Temperatura este crescută rapid până la 1000C, apoi treptat până 1300C. în această fază umiditatea lemnului este adusa aproape de zero.
  • ridicarea temperaturii în cuptoare până la 185-2200C și menținerea constantă a acesteia timp de 2-3 ore. Temperatura depinde de utilizarea pe care o va avea lemnul tratat, la exterior sau interior. Aburul folosit previne arderea, crăparea lemnului și influențează proprietățile chimice ale acestuia.
  • răcirea folosind un sistem de stropire cu apa și aducerea umidității lemnului la un nivel de peste 4%.
 2. Lemn termotratat. Clasificare
Există două clase de lemn tratat termic, conform International Thermowood Association, respectiv Thermo S si Thermo D.
  1. Thermo S este lemnul obținut prin tratarea la temperatura de 185-190oC. Umiditatea lemnului în urma tratării este între 6% -8% și se clasifică în clasa 3 de durabilitate (durabil moderat). Se folosește preponderent la interior, pentru mobilă, decorațiuni interioare, accesorii, uși/ferestre.
  2. Thermo D se obține prin tratarea lemnului la temperatura de 220oC. Umiditatea rezultată în urma tratării este de 5%-6% și se clasifică în clasa 2 de durabilitate (material durabil). Se poate folosi și la interior, dar aplicația principală este pentru exterior la placări, obloane, uși exterioare, mobilier gradina, pardoseli, saune si mobilier de baie.
 
3. Lemn Termotratat. Materiale folosite
Lemnul folosit pentru aplicarea acestui tratament poate fi atât lemn de esență moale (pin, molid), cât și tare (plop, mesteacăn, frasin, fag), se mai pot folosi și soiuri exotice(CURABU, BANGKIRAI).
În special se folosește lemn de pin și molid nordic. Acesta este un lemn de o calitate superioară întrucât crește în nordul Europei, în condiții climatice dificile. Creșterea lemnului nordic este lentă, ceea ce îi conferă cele mai bune caracteristici. Materia primă folosită la tratarea termică se obține din inima lemnului, cea mai fiabilă parte a acestuia. De asemenea, se utilizează numai lemn cu noduri sănătoase, care sunt legate și integrate în structura materialului.
 
4. Lemn termotratat. Avantaje și caracteristici
Stabilitatea dimensională
Umiditatea scazută a lemnului thermo îl face stabil, în timp, ca dimensiuni și formă. Acestea se păstrează mult mai bine decât la lemnul obișnuit. De asemenea, lemnul thermo nu se umflă, contractă sau curbează decât într-o mică măsură. S-a constatat experimental ca un lemn thermo, cu o grosime de 21 mm, folosit pentru o placare exterioară, expus condițiilor exterioare, ploaie/soare, practic nu se curbează sau modifică dimensional, semnificativ. În aceleași condiții de test un lemn obișnuit își modifică dimensiunile, curbându-se de aproximativ 8 ori mai mult decât lemnul thermo.
Durabilitatea
Prin tratarea termică lemnul își mărește durabilitatea, adică rezistenta la acțiunea mucegaiului, ciupercilor, dăunătorilor sau insectelor. Pinul sau molidul dintr-un lemn cu o clasa de durabilitate 4 (puțin durabil), prin tratare termica trec la clasa 2 (lemn durabil).
Izolarea termică
Rezistența termică a lemnului tratat crește cu aproximativ cu 20%- 25% față de lemnul netratat termic. Conductivitatea termică devenind aproximativ 0,107 W/mK.
Permeabilitatea la apa
Determinarea acesteia s-a realizat experimental. S-au scufundat în apă pentru 72 ore, piese din lemn tratat și netratat. Concluzia a fost ca lemnul netratat a crescut în umiditate cu 22%, iar cel tratat termic cu doar 10%.
Densitatea
Densitatea lemnului tratat termic se reduce în medie cu aproximativ 10%.
Rezistentele mecanice
Rezistența la încovoiere și modulul de elasticitate. Tratarea la temperaturi sub 200oC nu produce modificări semnificative ale lemnului la încovoiere. După 200oC se observă o reducere clară a acestei rezistențe cu până la 40%, motiv pentru care NU se recomandă utilizarea lemnului tratat termic la elemente de rezistență, în special orizontale. Modulul de elasticitate se păstrează sau are o îmbunătățire relativ redusă.
Rezistenta la compresiune. Aceasta depinde de densitatea lemnului, iar la lemnul tratat termic nu s-au constatat modificări substanțiale ale rezistentei la compresiune.
Rezistenta la foc
Lemnul tratat nu diferă substanțial de lemnul netratat din punctul de vedere al rezistenței la foc.
Rezistenta la condițiile meteorologice
Rezistenta fără tratament de suprafață
Rezistenta la ploaie. Studiile experimentale pe o perioada de 5 ani, au arătat ca lemnul tratat termic, își crește umiditatea, însă este la  jumătate față de lemnul netratat termic. De asemenea, datorită bacteriilor din aer și prafului adus de ploaie, pot apărea urme de mucegai, dar la suprafața materialului, nu și în masa lui. Aceste urme pot fi șterse ușor, cu o cârpă.
Rezistența la soare. Ca orice material natural, lemnul tratat, nu poate rezista neprotejat radiațiilor UV. Ca rezultat, daca este expus direct razelor solare, își schimbă culoarea din maro în gri, începând chiar după 6 luni de expunere. Culoarea originală a lemnului poate fi păstrată doar cu protecții UV.
Deși prin tratare se reduce considerabil umiditatea lemnului și posibilitatea acestuia de contracție sau umflare, radiațiile UV produc mici fisuri în lemn, dacă acesta nu este protejat cu soluții specifice. Aceste fisuri sunt însă mult mai mici decât la un lemn netratat termic.
Rezistenta cu tratament de suprafață
După 5 ani de expunere exterioară, perioada analizată, lemnul termotratat și protejat corespunzător împotriva radiațiilor UV, nu-și modifica dimensiunile, densitatea și nu apar exfolieri pe suprafață.
 
5. Lemn termotratat. Protecția suprafețelor
Așa cum am arătat mai sus, lemnul tratat termic trebuie protejat în special împotriva radiațiilor UV. Tratarea suprafețelor se poate face cu:
– produse pe bază de ulei și bait transparent. Acest tratament nu va preveni decolorarea lemnului în soare. Trebuie aplicat o dată sau de două ori pe an. Este recomandat dacă elementele de lemn sunt în exterior, dar protejate de razele solare directe.
– protecții semitransparente. Acest tratament protejează mai bine lemnul tratat termic, iar culoarea naturală a acestuia se păstrează în mare măsură.
– protecții opace. Aceste protecții sunt cele mai eficiente, însă o dată cu aplicarea lor se pierde culoarea originală a lemnului tratat termic.
Tratamentele de suprafață trebuie aplicate regulat, însă datorită condițiilor diferite de expunere și a condițiilor climatice, de la caz la caz , nu există o regulă general aplicabilă, când să se facă aceste tratamente. În principiu cu cât mai mult pigment conține vopseaua, cu atât tratamentele se aplică mai rar. Recomandările sunt ca pentru terase și elementele de lemn direct expuse la soare, tratamentele să se aplice o dată pe an.
 
Concluzii
Lemnul tratat termic este un produs natural, netratat chimic, iar după performanțele și caracteristicile lui, putem spune că este un material net superior lemnului netratat, pentru aplicații exterioare. Lemnul tratat termic necesită obligatoriu tratamente de protecție la radiațiile UV. De asemenea, este de reținut că nu se poate folosi ca element de rezistență, decât poate în urma unui calcul static riguros.

Postări recente

Vrei sa îți faci balustradă din wpc și nu știi cum? Echipa DECOLAND te ajută!21.08.2021

Vrei sa îți faci balustradă din wpc și nu știi cum? Echipa DECOLAND te ajută!

Mai mult despre ...
Riflaje decorative DecoWALL pentru decorarea pereților 8.05.2023

Riflaje decorative DecoWALL pentru decorarea pereților

Mai mult despre ...
Luni - Vineri: : 08:30 - 17:30
Mun. Chișinău, str. Grenoble 149 B